Yerli tohum kullanmanın cezası

Yasanın 12. Maddesine göre ilk etapta 10 bin TL para cezası, tekrarı halinde ise 5 yıl faaliyetten men ve tohumlara bakanlıkça el konulacak. Eğer tohumların imhasına karar verilirse, Bakanlık imha edecek ancak masrafları çiftçi ödeyecek.May 10, 2013

Yerli tohum kullanmak neden yasak?

2006 yılında ataların emaneti olan tohumların satışını “standartlara uymuyor” diye yasakladılar. … Ege Ovalarında başlayan yerli tohum direnişi, Toroslara yayıldı. Çiftçiler, satışına yasak getirilen atalık tohumlarını birbiriyle takas ederek çoğaltmaya, kendi türlerini üretmeye devam etmeye çalıştı.

Yerli tohumu kim Yasakladi?

AKP hükümeti 2006 yılında çıkarılan 5555 Sayılı Tohumculuk Kanunu ile standardizasyon sorunu yarattığı gerekçesiyle yerel tohumların satışına yasaklama getirdi.

Yerli tohum kullanmak suç mu?

Tohum dosyası (IV): Yerli tohum kullanmak suç mu? … Ancak, 5553 sayılı Tohumculuk Kanunu herhangi bir hapis cezası öngörmediği gibi, herhangi yerli bir tohumun kullanılmasını da yasaklamıyor. Kanuna göre, ticareti yapılacak tohumların öncelikle bakanlık tarafından tescillenmesi ve kayıt altına alınması gerekiyor.

Atalık tohum ekmek yasak mı?

Özetle yasak yok. Yerel çeşitlerin yaygınlaşması için ciddi destekler bile var. Amaç uzun vadede ticarete konu olacak tohumların tescillenip, sertifikalandırılıp sisteme dahil edilmesi, korunması. Çiftçiler tarlalarından tohumluk ayırıp üretime devam edebilirler, sertifikasız şekilde ticarete konu edemezler.

Yerli tohum kaç yılında yasaklandı?

Ülkemizde 2018 itibariyle sertifikalı tohum kullanmayan çiftçilere destek yok! Ülkemizde 2006 yılında kabul edilen Tohumculuk Kanunu ile kayıt altına alınmamış yerel tohumların satışı “yasaklanmıştır”.

Kısır tohum nedir?

Hibrit tohumun kısır olarak bilinmesinin nedeni de şu. … Ama melez tohum olduğu, yani saf hat bir anne ile saf hat bir babanın melezi olduğu için, çiftçi bu tohumu tarlaya ekip kendisi tohum almaya kalktığı zaman, bu tohum ya annesine ya da babasına dönüyor. Yani tohum ticari değerini yitirmiş oluyor.

Türkiye tohumda ne durumda?

Türkiye, tohum ihraç eden ülke konumunda Türkiye'de birçok türe ait yerli imkanlarla sertifikalı tohumluk üretimi gerçekleştiriliyor. … Türkiye artık tohum üreten ve ihraç eden bir ülke konumuna yükseldi. Son 5 yıllık dönemde sertifikalı tohumluk ihracatı 58 bin tondan 2020 yılı sonu itibarıyla 72 bin tona yükseldi.

Posted in <a href="https://desigus.gen.tr/category/uzman-not-defteri/" rel="category tag">Uzman Not Defteri</a>